Skip to main content
Kako znati jesam li depresivan?

Deprese je komplexní duševní porucha, která může mít různé příznaky a typy, a může vyžadovat různé metody léčby. Zde je přehled příznaků, typů deprese, dostupných testů a způsobů léčby:

Příznaky deprese:

  1. Nálada: Trvalý smutek, prázdnota, pocit beznaděje.
  2. Ztráta zájmu: Ztráta zájmu o činnosti, které byly dříve bavily.
  3. Únava: Silná únava a nedostatek energie.
  4. Poruchy spánku: Problematika s usínáním nebo nadměrný spánek.
  5. Ztráta chuti k jídlu nebo přírůstek hmotnosti: Může se projevovat nedostatečným apetitem a úbytkem hmotnosti, nebo naopak, přejídáním a přibíráním na váze.
  6. Neschopnost soustředit se: Obtíže s koncentrací, pamětí a rozhodováním.
  7. Pocity bezcennosti a viny: Pocit viny a nedostatek sebehodnocení.
  8. Pocity beznaděje: Pesimismus a nedostatek naděje na zlepšení.
  9. Izolace a odtažitost: Izolace od rodiny a přátel.
  10. Fyzické příznaky: Fyzické potíže, jako jsou bolesti těla, bolesti hlavy a trávicí problémy.
  11. Myšlenky na sebepoškozování nebo sebevraždu: Myšlenky na zranění sebe sama nebo na sebevraždu jsou naléhavým varováním, že je třeba okamžitě vyhledat pomoc.

Typy deprese:

  • Majorská deprese: Závažná forma deprese, která trvá nejméně 2 týdny a může zásadně ovlivnit každodenní život.
  • Dystymie: Mírná, ale chronická forma deprese trvající nejméně 2 roky.
  • Bipolární porucha (manická deprese): Kombinace depresivních a manických (euforických) epizod.
  • Sezónní afektivní porucha (SAD): Deprese, která se obvykle objevuje v zimních měsících kvůli nedostatku světla.
  • Psychotická deprese: Když klasické příznaky deprese (smutek, apatie) doprovází psychotické příznaky, jako jsou halucinace a bludy.

Testy na depresi:

  • Beckova stupnice deprese: Jedná se o dotazník, který pomáhá posoudit závažnost příznaků deprese.
  • Hamiltonova stupnice deprese: Zkoumá různé aspekty deprese, jako je nálada, úzkost, spánek a další.
  • Klinický rozhovor: Psychiatr nebo psycholog může provést klinický rozhovor a vyhodnotit přítomnost a závažnost deprese.

Léčba deprese:

  • Psychoterapie: Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) a terapie založená na schématech jsou často používané formy psychoterapie.
  • Farmakoterapie: Antidepresiva mohou být předepsána lékařem. Typ a dávka léků se volí individuálně.
  • Podpora od rodiny a přátel: Důležitá část léčby je podpora ze strany blízkých lidí.
  • Změny životního stylu: Zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita a řízení stresu mohou pomoci.
  • Elektrokonvulzivní terapie (ECT): Vážné případy deprese mohou vyžadovat ECT.

Léčba deprese by měla být individualizována, a je důležité spolupracovat s lékařem nebo psychiatrem, aby byla zvolena nejvhodnější léčebná strategie. Deprese je léčitelná a s podporou a péčí může mít pozitivní výsledky. Pokud máte podezření, že trpíte depresí, neváhejte vyhledat odbornou pomoc.

progress

Simptomi, vrste, testovi i liječenje depresije

Depresija je kompleksan mentalni poremećaj sa različitim simptomima, vrstama i metodama lečenja. Evo pregleda simptoma, vrsta depresije, dostupnih testova i načina lečenja:

Simptomi depresije:

Koji su znakovi da smo pod stresom?

Stres je normalna reakcija na izazove i pritisak, ali može postati problem ako postane hroničan ili suviše intenzivan. Znakovi stresa mogu varirati od osobe do osobe, ali postoje neki zajednički fizički, emocionalni i ponašajni znakovi koji ukazuju na prisustvo stresa. Evo nekih uobičajenih znakova da ste pod stresom:

Fizički znakovi stresa:

Zašto kortizol ili stres nikada ne nestaju?

Kortizol i stres se zapravo smanjuju, ali proces može varirati ovisno o različitim čimbenicima, poput intenziteta stresa, individualne sposobnosti suočavanja sa stresom i trajanja izloženosti stresu. Iako kortizol i stres ne nestaju odmah nakon završetka stresne situacije, njihove razine u tijelu postupno se smanjuju kako se tijelo vraća u stanje ravnoteže.

Evo nekoliko strategija koje možemo primijeniti kako bismo ublažili negativne učinke dugotrajnog stresa i visokih razina kortizola:

Kako klinčići potiču zdravo tijelo

Klinčići su aromatični pupoljci drveta Syzygium aromaticum, često korišteni kao začin u kulinarstvu, ali imaju i širok spektar zdravstvenih koristi. Evo detaljnog opisa kako klinčići potiču zdravo tijelo:

Ginkgo biloba pogoduje muškoj seksualnosti

Ginko biloba je jedna od najstarijih biljaka korištenih u tradicionalnoj medicini, poznata po brojnim zdravstvenim prednostima. Kada je riječ o muškoj seksualnosti, Ginko biloba pruža nekoliko ključnih benefita zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima poput flavonoida i terpenoida. Evo točnog i stručnog opisa pozitivnih učinaka Ginko bilobe na mušku seksualnost.

Nevjerojatne prednosti ulja origana

Ulje origana, koje se ekstrahira iz origana (Origanum vulgare) ili divljeg origana (Origanum minutiflorum), ima mnoge potencijalne prednosti za zdravlje i dobrobit. Neki od ključnih benefita ulja origana uključuju:

Ginkgo Biloba: Opsežan pregled

Ginkgo biloba, poznat i kao dvodijelni ginko ili jednostavno ginko, je jedno od najstarijih drveća na Zemlji, s poviješću dugom preko 200 milijuna godina. Ovo drvo potječe iz Kine i često se naziva "živućim fosilom" jer je jedini preživjeli član svog roda Ginkgoales. Ginkgo biloba je lako prepoznatljiv po svojim jedinstvenim, lepezastim listovima i žutim plodovima koje proizvodi. Drvo je vrlo otporno na zagađenje, štetočine i bolesti te može živjeti tisućama godina.