Skip to main content
Quinoa pomáha pri chudnutí a celkovom zdraví

Quinoa (vyslovuje se "kin-wah") je oblíbená potravina, která má mnoho pozitivních vlivů na celkový zdravotní stav a nabízí mnoho výživných benefitů. Quinoa je rostlina původem z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti And. Některé z hlavních výhod quinoi pro zdraví zahrnují:

  1. Vysoká nutriční hodnota: Quinoa je bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo, hořčík, fosfor, měď, vitamín B2 (riboflavin) a další důležité živiny. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což ji činí výjimečným zdrojem bílkovin, zejména pro vegetariány a vegany.
  2. Bezlepková alternativa: Quinoa je bezlepková, což ji činí vhodnou pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek.
  3. Vysoký obsah vlákniny: Vláknina v quinoi pomáhá udržovat zdravé trávení a regulovat hladinu cukru v krvi.
  4. Antioxidanty: Obsahuje různé antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
  5. Zdravé tuky: Quinoa obsahuje zdravé nenasycené tuky, včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou pro zdraví srdce důležité.
  6. Nízký glykemický index: Quinoa má nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle.
  7. Pomáhá s hmotnostní kontrolou: Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny může quinoa pomoci udržet pocit sytosti a podpořit hubnutí.
  8. Podpora zdraví kostí: Quinoa je dobrým zdrojem vápníku, hořčíku a fosforu, které jsou klíčové pro zdraví kostí.

Existuje několik druhů quinoi, ale nejběžnější jsou:

  1. Bílá quinoa: Toto je nejběžnější typ quinoi. Má jemnou, lehkou chutí a nejlepší texturu pro mnoho pokrmů.
  2. Červená quinoa: Má trochu výraznější chuť než bílá quinoa a je obvykle trochu křehčí. Má také krásnou červenou barvu.
  3. Černá quinoa: Tato varianta má podobnou výživnou hodnotu jako bílá quinoa, ale má bohatší, ořechovou chuť a tmavší barvu.

Výběr druhu quinoi závisí na vašich preferencích chuti a na tom, do jakých pokrmů ji plánujete použít. Quinoa je všestranná a může být použita v různých receptech, jako jsou saláty, polévky, přílohy, nebo dokonce dezerty. Je to skvělá potravina pro ty, kteří hledají zdravé alternativy ke klasickým obilovinám.

progress

Chróm: Hrá úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi

Chróm je minerál, ktorý je dôležitý pre ľudské telo v malých množstvách. Jeho hlavná funkcia je spojená s reguláciou hladiny glukózy v krvi a metabolizmom sacharidov. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je chróm dôležitý pre ľudské telo:

Najlepšie superpotraviny pre zdravie

Existuje mnoho potravín, ktoré sa označujú za "superpotraviny" kvôli ich vysokému obsahu živín a zdravotným výhodám. Tu je niekoľko príkladov najlepších superpotravín a ich hlavné vlastnosti: