Skip to main content
EPA je jednou z dôležitých omega-3 mastných kyselín

Kyselina eikosapentaénová (EPA) je jednou z omega-3 mastných kyselin, která je prospěšná pro zdraví srdce, mozku a celkovou pohodu. EPA se běžně nachází v rybích tucích a některých dalších potravinových zdrojích. Zde je podrobný popis, kde můžete získat EPA:

  1. Rybí tuk: EPA je bohatě obsažena v rybím tuku, zejména v rybách zvaných tučňáci, makrela, losos, sleď, sardinky a treska. Množství EPA v rybím tuku závisí na druhu ryby, její stravě a životním prostředí, ve kterém žije. Konzumace těchto ryb nebo rybího tuku je jedním z nejlepších způsobů, jak získat EPA.
  2. Rybí olejové doplňky: Rybí olejové doplňky jsou k dispozici ve formě kapslí nebo tekutých přípravků a jsou dobrou alternativou pro ty, kteří nemají snadný přístup k čerstvým rybám. Tyto doplňky jsou často bohaté na EPA a další omega-3 mastné kyseliny.
  3. Chia semínka: Chia semínka jsou rovněž zdrojem omega-3 mastných kyselin, včetně EPA. Množství EPA obsaženého v chia semínkách není tak vysoké jako v rybách, ale mohou být užitečnou součástí stravy pro vegetariány a vegany.
  4. Ořechy: Některé druhy ořechů, zejména vlašské ořechy, obsahují také malé množství omega-3 mastných kyselin, včetně EPA.
  5. Řepkový olej: Řepkový olej obsahuje určité množství omega-3 mastných kyselin, včetně EPA. Tento olej může být použit v kuchyni pro vaření a přípravu jídel.
  6. Rostlinné doplňky s EPA: Existují i rostlinné doplňky obsahující EPA, které jsou získávány z mořských řas. Tyto produkty jsou vhodné pro vegetariány a vegany.

Je důležité si uvědomit, že EPA je klíčová pro zdraví a mnoho lidí nepřijímá dostatečné množství této omega-3 mastné kyseliny v jejich stravě. Pokud máte obavy ohledně příjmu EPA nebo potřebujete konkrétní doporučení ohledně své stravy, měli byste se poradit s lékařem nebo výživovým specialistou.

Prečo je EPA (kyselina eikosapentaénová) pre telo taká dôležitá?

Kyselina eikosapentaénová (EPA) je omega-3 mastná kyselina, která hraje klíčovou roli v udržování zdraví a optimální funkce těla. Je důležitá z několika důvodů:

  1. Zdraví srdce: EPA má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. Pomáhá snižovat hladinu triglyceridů (tuků) v krvi, což může snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění. Má také protizánětlivé účinky, které mohou chránit cévy před poškozením a zánětem.
  2. Zánětlivé onemocnění: EPA má protizánětlivé vlastnosti, což může být užitečné pro lidi trpící chronickými zánětlivými onemocněními, jako je revmatoidní artritida a Crohnova nemoc. Pomáhá snižovat zánětlivé reakce a přispívá ke zmírnění příznaků.
  3. Duševní zdraví: Některé studie ukazují, že EPA může mít pozitivní vliv na duševní zdraví. Konzumace omega-3 mastných kyselin, včetně EPA, byla spojována s nižším rizikem depresí a úzkostných poruch. EPA může také podporovat zdraví mozku a kognitivní funkci.
  4. Zdravý vývoj plodu: EPA je důležitá během těhotenství a kojení, protože pomáhá při vývoji nervového systému plodu. Zajišťuje správný vývoj mozku a očí dítěte.
  5. Imunitní systém: EPA má vliv na imunitní systém a může pomáhat v boji proti infekcím a onemocněním. Má také vliv na regulaci zánětu, což je důležité pro obranyschopnost těla.
  6. Pomoc při léčbě onemocnění: EPA byla zkoumána v souvislosti s léčbou různých zdravotních problémů, včetně artritidy, psoriázy, astmatu a dalších onemocnění. Může pomoci zmírňovat příznaky a zlepšovat kvalitu života pacientů.
  7. Zdraví očí: EPA může pomoci chránit zrak a udržovat zdraví očí. Je součástí složky sítnice a pomáhá chránit oči před degenerativními onemocněními, jako je makulární degenerace.

Je důležité si uvědomit, že tělo samo neprodukuje EPA, a proto je důležité zahrnovat ji do stravy. To lze udělat konzumací rybího tuku, rybích olejových doplňků nebo potravin, které obsahují omega-3 mastné kyseliny. Doplňky s EPA by měly být užívány pouze pod dohledem lékaře, zejména v případě léčby konkrétních zdravotních problémů.

progress

Spánkové apnoe: Skúmanie úlohy nedostatku výživy

Spánkové apnoe, rozšírená a potenciálne vážna porucha spánku, ktorá sa vyznačuje opakovaným prerušovaním dýchania počas spánku, postihuje milióny ľudí na celom svete. Tradične sa hlavné rizikové faktory spánkovej apnoe zahŕňali obezitu, anatomické anomálie horných dýchacích ciest, genetické predispozície a životné faktory ako fajčenie a konzumácia alkoholu. Avšak, nedávne vedecké výskumy otvorili nový uhol pohľadu, naznačujúc, že nutričné nedostatky môžu zohrávať významnú úlohu v nástupe a zhoršovaní spánkovej apnoe.

DHA je jednou z dôležitých omega-3 mastných kyselín

Kyselina dokosahexaenová (DHA) je jednou z důležitých omega-3 mastných kyselin, která má řadu zdravotních výhod, zejména pro mozek, srdce a zrak. DHA se nachází v některých potravinách a je dostupná v různých formách doplňků stravy. Zde je podrobný popis, kde můžete získat DHA:

Quinoa pomáha pri chudnutí a celkovom zdraví

Quinoa (vyslovuje se "kin-wah") je oblíbená potravina, která má mnoho pozitivních vlivů na celkový zdravotní stav a nabízí mnoho výživných benefitů. Quinoa je rostlina původem z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti And. Některé z hlavních výhod quinoi pro zdraví zahrnují: